Σύντομη ιστορική αναδρομή

Η Ωτορινολαρυγγολογία ως ενιαία ειδικότητα εμφανίζεται στις  αρχές  του 20ου αιώνα και αναπτύσσεται από την ένωση των ξεχωριστών, μέχρι τότε τμημάτων της ιατρικής, όπως της ωτολογίας,  που ασκούσαν κυρίως  οι γενικοί χειρουργοί , και της λαρυγγολογίας, που ασκούσαν συνήθως παθολόγοι, που αντιμετώπιζαν επίσης τις  παθήσεις της ρινός και του θώρακα. Οι σύγχρονες αντιλήψεις ανατομίας, φυσιολογίας, παθολογικής ανατομίας (pathology), και παθοφυσιολογίας, κάνουν άρρηκτα συνδεδεμένες αυτές τις ιατρικές ενότητες(ωτολογία,ρινολογία και λαρυγγολογία-τράχηλος) και ισχυροποιούν την ωτορινολαρυγγολογία ως ενιαία και αδιαίρετη ειδικότητα

[vc_separator style=”shadow”]

Ωτολογία

Η Ωτολογία, αποτελεί το τμήμα της Ωτορινολαρυγγολογίας που εξειδικεύεται στη λειτουργία του ωτός και του αιθουσαίου συστήματος (όργανο ισορροπίας), καθώς και στις παθήσεις που απορρέουν από τη δυσλειτουργία των οργάνων αυτών, όπως η βαρηκοΐα, η οξεία ή χρόνια ωτίτιδα, οι εμβοές (βουητά), ο ίλιγγος κ.α. Το αυτί αποτελεί το όργανο της ακοής, μια από τις βασικές μας αισθήσεις με την οποία αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον, επικοινωνούμε και αναπτύσσουμε το λόγο.

Ταυτόχρονα αποτελεί και όργανο ισορροπίας, καθώς φιλοξενεί το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο σε συνεργασία με άλλα συστήματα, ευθύνεται κυρίως για τον προσανατολισμό και την ισορροπία του ανθρώπου. Η ωτοσκλήρυνση, η νόσος Meniere, κάποιο τραύμα, ένας έντονος θόρυβος αλλά και η βαρηκοΐα των μεγάλων ηλικιών (πρεσβυακουσία) είναι παραδείγματα παθήσεων που επηρεάζουν αρνητικά την ακοή μας, προκαλώντας ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα όπως:

Πόνο

Βουητά

Ίλιγγο

Οι εμβοές ή βουητά, είναι θόρυβοι (κουδούνισμα, σφύριγμα κ.α.) στα αυτιά ή το κεφάλι του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει αντικειμενική πηγή. Η ακοολογική εκτίμηση θεωρείται απαραίτητη, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό υποκρύπτεται ενός βαθμού βαρηκοΐα.

Ο ίλιγγος, το συνηθέστερο σημείο διαταραχής του αιθουσαίου συστήματος, αποτελεί ένα σύμπτωμα για το οποίο απαιτείται κλινική διερεύνηση για τη διάγνωση της αιτίας και τον καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής. Η εξειδικευμένη Νευροωτολογική και Ακοολογική εκτίμηση θεωρείται απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση.

Στο ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας λειτουργεί ιατρείο μέτρησης ακουστικής οξύτητας(ακοόγραμμα) με τη χρήση τονικού ακουογράφου ,καθώς και έλεγχος και θεραπεία παθήσεων του λαβυρίνθου  κάθε Τετάρτη από τις 08:30 – 14:00.

Picture1
Picture2
[vc_separator style=”shadow”]

Ρινολογία

Η Ρινολογία αποτελεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εξειδίκευση της Ωτορινολαρυγγολογίας, εστιάζοντας στην αισθητική και τη λειτουργικότητας της μύτης.

Η μύτη αποτελεί ταυτόχρονα κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου, συντελώντας στην έκφραση και την αρμονία του, και βασικό φίλτρο της ανώτερης αναπνευστικής οδού με ρόλο τον καθαρισμό, την εφύγρανση και τη θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα.

Το σχήμα της μύτης καθορίζει σημαντικά τη συμμετρία του προσώπου και κατά αυτό τον τρόπο την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Η ζωοφόρος αναπνοή, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης και το «χρώμα» της φωνής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λειτουργία της μύτης.

Με τις αισθήσεις και τις λειτουργίες της μύτης και των υπολοίπων οργάνων της Ωτορινολαρυγγολογίας, ο άνθρωπος κατανοεί το περιβάλλον γύρω του, ζει και τρέφεται μέσα σε αυτό, αποφεύγει κινδύνους και τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στο χώρο.

Η ρινολογία ισορροπεί μεταξύ τέχνης και ιατρικής, συνδυάζοντας γνώσεις μηχανικής, αεροδυναμικής και νευροφυσιολογίας, αποτελώντας ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της ειδικότητας της Ωτορινολαρυγγολογίας.

Στο ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας αντιμετωπίζονται χειρουργικά οι παρακάτω παθήσεις της ρινός:

ØΣκολίωση του ρινικού διαφράγματος-Διαφραγματοπλαστική, ανακατασκευή στυλίδας

ØΥπερτροφία ρινικών κογχών-Καυτηριασμός

ØΠολύποδες και διάφοροι oγκόμορφοι σχηματισμοί της ρινικής κοιλότητας-Αφαίρεση με τη χρήση ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής (F.E.S.S.)

Picture3
Picture4
[vc_separator style=”shadow”]

Λαρυγγολογία

Η Λαρυγγολογία αποτελεί τμήμα της Ωτορινολαρυγγολογίας, έχοντας ως βασικό αντικείμενο τη λειτουργία και τις διαταραχές του λάρυγγα, οργάνου που συμμετέχει στη φώνηση, την αναπνοή και την κατάποση του ασθενούς. Η ομιλία, το βασικότερο μέσο επικοινωνίας, αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φυλής.

Το συχνότερο σύμπτωμα διαταραχής της λειτουργίας του λάρυγγα αποτελεί το βράγχος (βράχνιασμα) φωνής, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν δυσκολία αναπνοής ή/και κατάποσης.

Οι συχνότερες καταστάσεις που συναντούμε στο λάρυγγα είναι:

  • Οξεία ή χρόνια λαρυγγίτιδα
  • Καλοήθεις βλάβες φωνητικών χορδών (κομβία, πολύποδας, κύστη, οίδημα Reinke)
  • Κακοήθεις βλάβες
  • Διαταραχές φώνησης λόγω ηλικίας
  • Διαταραχές κινητικότητας των φωνητικών χορδών και τουλάρυγγα

Στο ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας αντιμετωπίζονται χειρουργικά όλες οι καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες που αφορούν το λάρυγγα με τη μέθοδο της άμεσης μικρολαρυγγοσκόπησης.

Picture5
Picture6
[vc_separator style=”shadow”]

Το ΩΡΛ ιατρείο του ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας βρίσκεται στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου στον 1° όροφο και συστεγάζεται με το αναισθησιολογικό ιατρείο

Στελέχωση: Βροχίδης Γ. Παρασκευάς Msc, Phdc

Επιμελητής Β’ ΕΣΥ

Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας  ΑΠΘ

Πρόγραμμα Εξωτερικών ιατρείων: Τρίτη και Πέμπτη 08:30-14:00

Πρόγραμμα ιατρείου ακοής και ισορροπίας: κάθε Τετάρτη 08:30-14:00

Πρόγραμμα επεμβάσεων με τοπική αναισθησία: κάθε Πέμπτη κατά το πρωϊνό ωράριο

Τηλ. επικοινωνίας ιατρείου 23433 50351